Po Tidholm menar att det är vi själva som bestämmer hur framtidens stad och landsbygd ska se ut. Foto: Teg Publishing/TT

Tittare: ”De kan ju odla sin egen mat i stan, käka lite råttor och annat ”

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomen Kjell A. Nordströms prognos om Storstockholms tillväxt och glesbygdens avfolkning har väckt starka reaktioner. ”De kan ju odla sin egen mat i stan, käka lite råttor och annat”, skriver en tittare.

Det är många som har reagerat på gårdagens artikel om Stockholms snabba tillväxt, där ekonomen Kjell A. Nordström spår att Stockholm om 30 år kommer att ha vuxit till att ha en befolkning på fem miljoner medan glesbygden kommer att ha förvandlats till ”skräpyta” och gått under ekonomiskt.

Enligt Kjell A. Nordström kommer det bara att finns alkoholister och knäppgökar kvar på landsbygden, och det har fått många att skriva till SVT Nyheter Stockholm.

”Har väl inte varit utanför tullarna”

”Professorn har väl inte varit utanför tullarna de senaste 30 åren. Har lyssnat på Kjell Nordström flera gånger och det har alltid blivit fel på hans domedagsprognoser”, skriver en tittare.

En annan menar att många flyr storstadsmiljön för sina barns skull:

”Jag har då läst att det finns en annan trend som också går på tvärs med hans analys för vissa par har valt att göra tvärtom, alltså flytta ut ifrån storstaden till landsbygden då de tydligen insett att miljön i storstan är alldeles för dålig för deras barn.”

”Inte konstigt att jag får lust att lämna dem att svälta ihjäl dessa självupptagna så kallade bättre människor i stora Stockholm. De kan ju odla sin egen mat i stan, käka lite råttor och annat”, skriver en tredje.

Po Tidholm: ”De på landbygden gäspar och drar en suck”

Författaren och journalisten Po Tidholm utsågs nyligen till årets lantis av Tidningen Land. I 20 år har han skildrat landsbygdsutveckling och regionalpolitik. När Kjell A. Nordström kommer på tal drar han en trött suck.

– Jag tror de på landbygden gäspar och drar en suck när de hör det här, på riktigt. Man förstår att det här är en effektsökare, säger Po Tidholm till SVT.

 Han menar att det är vi själva som bestämmer hur vi vill att framtidens stad och landsbygd ska se ut.

– Det har inte med ödet att göra som Kjell A. Nordström tycks tro, det har ju att göra med hur vi utformar vår politik, våra skattesystem, var vi lägger våra arbetsplatser och utbildningssatsningar.

En alltmer urban värld

Samtidigt medger han att vi lever i en värld som blir alltmer urban.

– Både politiken och marknaden vill ha täthet. Människor vill vara där marknaden är och marknaden är där det finns människor, det är en spiral.

Men enligt Po Tidholm klarar sig inte glesbygd eller storstad utan varandra.

– På landsbygden finns maten som ska odlas. Här finns också vattenkraften till elektricitet, timmer till pappersvaror och även stålet. Landsbygden behövs. Då är det klart att det måste finnas människor där som gör de här sakerna.

”Bygger på en felaktig premiss”

Po Tidholm tycker att Kjell A. Nordström ser storstaden som en sluten enhet som inte behöver landsbygden.

– Sverige är ju fortfarande oerhört beroende av råvaruindustrin och tillverkningsindustrin, där i stort sett allt kommer från landsbygden. Städerna behöver även påfyllning av människor. Allt det Kjell A. Nordström säger bygger på en felaktig premiss och känns en aning ovetenskapligt, avslutar Po Tidholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.