Foto: SVT

Tittarfråga: Så tycker partierna om skolpengen

Uppdaterad
Publicerad

De privata skolorna har varit föremål för konstant debatt de senaste tjugo åren. Amal Lahlou ställer här nedan en fråga om skolpengen.

Så här löd tittarfrågan: ”Kan man byta skolpengssystem och basera skolpeng efter elevens betygsskala, kunskaper i svenska och föräldrars utbildning? Så att de privata skolorna får mer pengar ju fler elever med behov av särskilt stöd som de tar emot?”

Vänsterpartiet

Järvaveckan 2021

Privata skolor får för mycket pengar i relation till sitt uppdrag, det tas för lite hänsyn till elevers behov och det ges incitament till att ha för stora klasser. Vänsterpartiet vill se ett statligt finansieringssystem för skolan som utgår från elevens behov.

Miljöpartiet

Bra fråga och intressant idé! Mer måste fortfarande göras för en jämlik skola. Vi vill se över skolpengen så att den blir mer rättvis i framtiden, men framför allt måste vi stoppa vinsterna och se till att de skattemedel som ska gå till skolan stannar i skolan.

Socialdemokraterna

Idag finns det ett systemfel i skolpengen som gör att friskolekoncerner överkompenseras för kostnader och ansvar som bara kommuner har. Det är redan idag möjligt att vikta skolpengen utifrån socioekonomiska faktorer så att mer resurser går till elever med större behov, men då måste kommunen ha resurser till det också.

Liberalerna (Stockholm)

Stockholms stad har inga planer på att ändra skolpengssystemet – vi har den högsta skolpengen i länet. Men staden satsar extra resurser på skolorna i socioekonomiskt utsatta områden som får ca 50.000 kr extra per elev och år. Det gäller även fristående skolor.

Moderaterna

Vi tycker att skolor som tar emot många elever med sämre förutsättningar få höjd ersättning. Vi driver därför på för att tillägget för barn med särskilda behov ska öka, oavsett om skolan är kommunal eller privat.

Sverigedemokraterna

Nej. Vi ser inte att det är något problem med nuvarande skolpengssystem. Vissa små justeringar kanske behövs, men inte i enlighet med förslaget. Det finns redan idag tilläggsbelopp som tar hänsyn till olika variabler, som tex elever i behov av stöd.

Kristdemokraterna

Vi vill inte att elevernas betyg ska avgöra skolpengens storlek, det vore fel om den framgångsrika skolan straffades genom minskade resurser. Vi är positiva till att kommuner använder sig av socioekonomisk resurstilldelning, men det viktigaste för oss är att det är elevernas faktiska behov som styr resurstilldelningen.

Centerpartiet

Centerparitet värnar principen om skolpeng. Vi tycker att skolpengen ska vara samma för en elev oavsett om han eller hon går i kommunal skola eller friskola. Men vi behöver säkerställa att de elever med störst behov får det stöd de behöver. Därför vore det bra att ta ett bredare grepp om skolpengssystemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järvaveckan 2021

Mer i ämnet