Foto: SVT

Tittarfråga: Så tycker partierna om laddstolparna

Uppdaterad
Publicerad

En anonym tittare undrar hur det egentligen blir med laddstolparna. Ska bara vissa utvalda delar av samhället få tillgång?

Så här löd tittarfrågan: ”När kommer laddstolpar att sättas upp ute i förorten Fagersjö, Farsta, eller ska alla laddstolpar endast finnas i innerstan, som vanligt?”

Vänsterpartiet

Vi vill ha ett särskilt stöd för att sätta upp laddstolpar vid flerbostadshus, alltså för lägenheter. Det är ett stort problem att regeringen i praktiken bara stödjer laddstolpar för de som bor i eget hus. Att köra miljövänligt ska inte vara en klassfråga.

Miljöpartiet

Här sätter den grönblå majoriteten i Stockholm höga mål, bland annat om att det ska finnas 4000 publika laddplatser år 2022, i hela stan. Just i Farsta ligger det uppdraget främst på det kommunala parkeringsbolaget Stockholm Parkering. Även elbolag, kommunala bostadsbolag och privata fastighetsägare ett stort ansvar för utveckling med laddplatser.

Socialdemokraterna

Regeringen har genom flera åtgärder påskyndat utbyggnaden av laddstolpar. Tyvärr är det så i Stockholm, att Moderaterna som styr staden, har prioriterat just innerstaden när det gäller laddstolpar. Det märker många stockholmare. Så ska det såklart inte vara. Vi socialdemokrater i Stockholm har lagt flera förslag just för att laddstolpar ska sättas upp i hela staden och inte enbart i innerstaden.

Liberalerna (Stockholm)

Stockholms stad ökar just nu utbyggnaden av laddstolpar i hela staden, i garage och där våra bostadsbolag äger parkeringsplatserna. I Farsta kommer vi att bygga ett nytt P-hus i Klockelund och där kommer hälften av de 290 planerade p-platserna förses med laddmöjlighet.

Moderaterna

En förutsättning för att fler ska köpa elbil är att de enkelt kan laddas oavsett var i Sverige man bor. Moderaterna vill därför bygga ett nätverk av offentliga laddstationer i hela landet.

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas politik är att vi ska ta hänsyn till alla trafikslag när vi utvecklar infrastrukturen. Vi har inget emot utvecklingen mot att gå över till eldrivet, men det måste ske i en takt som är genomförbar vad det gäller tillgången till laddstolpar, effekt och ledningskapacitet.

Kristdemokraterna

Vi föreslår i förhållande till regeringen en rejäl höjning av stödet för utbyggd laddinfrastruktur. Pengar för laddstolpar görs tillgängliga utifrån statliga stöd. Stockholms stad sätter inte upp egna laddstolpar men deltar i att kartlägga områden som man anser lämpliga. 

Centerpartiet

Vi i Centerpartiet har drivit igenom att det ska satsas betydligt mer på laddstolpar i hela landet. Sätter du upp en laddbox hemma får du nu halva kostnaden avdragen direkt på fakturan. Vi vill också att reglerna ändras så att det går att sätta upp laddstolpar i lyktstolparna. Det skulle göra det enkelt och billigt att få upp många nya laddplatser. Även kommuner behöver ta ett större ansvar att prioritera publik laddning på sina parkering, vilket självklart bör ske överallt där det finns behov och intresse oaktat postnummer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.