Billigare parkeringsavgift för elbilar Foto: TT

Trafikborgarrådet: Vi vill ge miljöbilar p-rabatt

Publicerad

Kommunerna ska ges möjlighet att själva besluta om billigare parkeringsavgifter för klimatvänliga fordon, det var ett av många förslag som lyftes när regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterade sin klimathandlingsplan under tisdagen.

– Det har har vi efterfrågat länge i staden, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm stad.

Omställningen från fossildrivna fordon till eldrivet ska gå snabbare. När regeringen idag presenterade sin klimatpolitiska handlingsplan lyftes frågan om att stärka kommunernas mandat i klimatarbetet. Ett av förslagen som lyftes var att kommunerna själva ska kunna besluta om att införa reducerade parkeringsavgifter för elbilar och andra miljövänliga fordon.

– Det här skulle innebär att vi kan sätta olika parkeringsavgifter. Elbilar skulle vi hemskt gärna kunna premiera genom att ha lägre parkeringsavgifter. På så vis får vi bättre luft och det skulle hjälpa oss att nå klimatmålen i staden, säger trafikborgarråd Daniel Helldén (MP).

Reducerat pris – men inte gratis

Vilka drivmedel, förutom elbil, som skulle premieras är för tidigt att säga menar trafikborgarrådet. Det finns inte heller några planer på att erbjuda gratis parkeringsplatser för elfordon.

– Nej, parkeringsavgifterna har flera effekter, om de inte finns så skulle det vara fullt överallt, därför kan det inte vara gratis. Däremot skulle vi kunna sätta olika avgifter.

Syftet med avgiften är att få bort trängseln från gatorna, skulle det då inte bli mer trängsel om vissa fordon får parkera till ett reducerat pris?

– Då får man se till att avgiften är reglerad så att vi fortfarande får bort tillräckligt mycket fordon. Det vore utmärkt om vi kunde ha en lägre avgift för elbilar, säger trafikborgarråd Daniel Helldén (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.