Tjänsteman skyldig Huddinge 200.000 i hyra

Uppdaterad
Publicerad

En tjänsteman vid Huddinge kommun har polisanmälts och avskedats på grund av den misstänka korruptionen kring förmånliga hyresavtal. Dessutom har Huddinge lämnat över hela utredningen till polisen för att se om fler brott begåtts.

Under nästan tre år har kvinnan hyrt en vacker trävilla i Huddinge kommun. Hon har själv administrerat hyran, som har legat på 4.500 kronor – långt under marknadsvärdet.

Och nu visar det sig att hon inte ens har betalat den. Enligt kommunen saknas runt 200.000 kronor i uteblivna hyror. Kvinnan och hennes chef har varit avstängda från sina arbeten under den interna utredningen, och nu har kvinnan både polisanmälts och varslats om uppsägning. Chefen får däremot återgå till sitt arbete.

– Genom att vi har en fördjupad utredning så har vi kunnat räta ut frågetecken. Den ena är inte misstänkt för någonting, och den andra har blivit polisanmäld, säger kommundirektör Vesna Jovic.

Tolv hyresavtal uppsagda

Den polisanmälda tjänstemannen är inte ensam om att ha fått hyra kommunens boende till vrakpriser. Det handlar om totalt tolv villor som hyrts ut till kommunanställda. Alla de avtalen är nu uppsagda och ska förhandlas om.

Utöver detta så misstänker kommunen att det förekommit andra oegentligheter, och två tjänstemän är fortfarande avstängda.

– Vi tittar på hanteringen kring ett enskilt bygglovsärende, hur det har hanterats och vem som har gjort vad.

Lämnar över utredningen till polisen

Kommunen valde i dag också att lämna över hela utredningen om härvan, som tidningen Mitt i först rapporterade om, till polisen.

– Vi vill att polisen tittar på hela den här händelsen och gör bedömningen utifrån ett juridiskt perspektiv. Men det vi försöker komma åt är vad det är som gör att det här har kunnat få pågå under så lång tid, och gå till botten med alla delar och kunna vidta en rad olika åtgärder för att det här inte ska kunna hända igen i Huddinge kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak Nordqvist (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Huddinges frikostiga hyresavtal

Mer i ämnet