Tjejer i Rågsved startar nätverk mot otrygghet

Uppdaterad
Publicerad

Tjejer som känner sig otrygga med att gå hem själva sent på kvällen har nu tagit saken i egna händer. I Rågsved har gruppen Rågsved Gäris startat och ska fungera som ett nätverk för tjejer som känner sig otrygga.

Det hela började med att två för varandra dittills okända tjejer tog kontakt med varandra vid Rågsveds tunnelbanestation i lördags natt.

– Jag kände mig så trött på att vara rädd och ville göra något åt det. Jag såg en till tjej stå ensam så jag gick fram, säger Åsa Örtengren.

De båda tjejerna var överens om att det kände sig otrygga och att det var dags att det förändrades. Dagen därpå startade de Facebook-gruppen Rågsved Gäris (betyder ungefär Rågsved tjejer) som snabbt fått över 100 medlemmar.

– När du är på väg hem en kväll ska du kunna kolla i gruppen om någon annan sitter på samma tåg och vill ta sällskap, säger Åsa Örtengren.

I gruppen kan man också kolla om någon som bor i ens område är vaken och kan tänkas komma och möta en, eller prata i telefon tills man är hemma.

Jobbigt att vara orolig

Maria Karlsson gick med i gruppen så fort hon fick se att den fanns. Hon känner igen sig i otryggheten och tycker att initiativet är jättebra.

– Det är jobbigt att behöva vara orolig både för sig själv och sina vänner när man ska gå hem på kvällarna, säger hon.

– Nu kan jag höra av mig till någon i gruppen och de kan såklart höra av sig till mig, säger Maria Karlsson.

Åsa Örtengren är till vardags kommunikatör för Vänsterpartiet men gruppen har inget med partipolitiken att göra, utan är ett medborgarinitiativ sprunget ur en känsla av otrygghet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer