Tjejjouren: ”Vi känner oss ensamma”

Uppdaterad
Publicerad

Stjärnjouren är Sundbybergs tjejjour. De arbetar med att stötta unga tjejer och transpersoner som kontaktar jouren för att prata om allt från relationer och sex till psykisk ohälsa, våld och sexualiserat våld.

Kontaktjouren är öppen tre gånger i veckan och de blir kontaktade genom framförallt en chatt men även mejl och telefon. Förra året hade de 500 stödsökande som sökte kontakt med någon av jourens 40 volontärer.

Enligt Stjärnjouren finns inget liknande stöd för unga i kommunal regi och de önskar ett större samarbete med kommunen.

Sundbybergs stad: ”Det är kommunens ansvar”

Sundbybergs stad tycker att det är synd att Stjärnjouren känner sig ensamma.

– Det är jättetrist att en ideell förening som vi tycker är ett komplement till vår verksamhet känner sig ensamma. Vi ser verksamheten som väldigt värdefull och staden kan tänka sig utveckla den överenskommelsen som man har med jouren, säger Helene Bengtson, förvaltningschef för Social- och arbetsmarknadsförvaltningen i Sundbybergs stad.

Från stadens sida håller man med om att ansvaret för arbetet med utsatta kvinnor inte ska hamna på ideella eldsjälar.

– De ideella föreningarna är ett komplement, men ansvaret är kommunens, säger Helene Bengtson.

Har startat projekt för att se över frågan

I Unizons undersökning har Sundbybergs stad uppgett att de saknar en analys över hur många i kommunen som utsätts för våld i nära relation och vilket behov av skydd som finns. Men i december 2017 startades ett projekt för att se över den frågan.

– Det var en av de saker vi upptäckte att vi saknade. Projektet kommer att avslutas i april och då är målet att ha en modell för hur vi ska arbeta och att ha samlat den statistik vi behöver för att göra den analysen, säger Helene Bengtson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.