Olga Persson, Unizons generalsekreterare, säger att kommunerna har ett ansvar för att skydda kvinnor som utsätts för våld av män i nära relationer. Foto: TT/Unizon

Sex av tio kommuner saknar mål för arbetet med våldsutsatta kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Sex av tio kommuner saknar mätbara mål för arbetet med våldutsatta kvinnor. Hälften av kommunerna vet heller inte hur många kvinnor i kommunen som utsätts för våld i nära relationer eller vilket behov av skydd de har. Det visar en granskning av Unizon, riksförbundet för Sveriges tjej- och kvinnojourer.

– Arbetet är inte prioriterat, säger Olga Persson, generalsekreterare på Unizon.

Unizon, riksförbundet för Sveriges kvinno- och tjejjourer, har 2015 och 2017 presenterat en rapport som de kallar Kvinnofridsbarometern. De beskriver barometern som en extern granskning av kommunerna, ett verktyg som kan användas för att utvärdera och förbättra arbetet med kvinnofridsfrågor.

”Inte prioriterat”

Barometern visade 2017 bland annat att 60 procent av kommunerna inte har mätbara mål för arbetet med kvinnofridsfrågor. Hälften av kommunerna har ingen analys över hur många våldsutsatta kvinnor som bor i kommunen och vilket skyddsbehov de har. Var tredje socialchef saknar helt utbildning om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

Enligt Unizon finns det saker gemensamt mellan de kommuner som rankas lågt i barometern.

– Arbetet är inte prioriterat. Det är oorganiserat och faller på eldsjälar, säger Olga Persson, generalsekreterare Unizon.

”Analys av skyddsbehov är bara en rekommendation”

Sveriges kommuner och landsting (SKL) menar att det snarare är positivt att varannan kommun har en analys över antalet våldsutsatta kvinnor och deras skyddshov.

– Det Unizon frågar efter är att man ska göra en analys och kartlägga förekomsten av våld mot kvinnor. Men det här är inte lagstiftat utan ett allmänt råd som Socialstyrelsen gett ut och då är det bra att hälften av kommunerna ändå gör det kan jag tycka, säger Åsa Furén-Thulin, sektionschef på avdelningen för vård och omsorg, sektionen för socialtjänst vid SKL.

”Arbetet måste följas upp”

Men Unizon anser ändå att kommunerna har ansvar för att skydda kvinnor som utsätts för våld av män i nära relationer.

– Kommunerna har ett ansvar som de måste ta varje dag, de måste mäta att medarbetarna gör det de ska. Arbetet måste följas upp, det räcker inte med policys som ligger på en hylla någonstans, säger Olga Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.