Foto: Johan Persson

Tomas såg norrskenet färga novembernatten grön – utanför sitt köksfönster i Stockholm: ”Det snyggaste jag sett”

Uppdaterad
Publicerad

Tomas Nordebrink‎ kikade ut från sitt köksfönster i Rågsved, och såg ett norrsken spela över Stockholmshimlen – något som är ovanligt. – Det är smått anmärkningsvärt med norrsken i så långt söderut som i Stockholm, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Norrsken sågs under i Stockholm tisdagskvällen och natten mot onsdag – något som Tomas Nordebrink lyckades fotografera från sin lägenhet i Rågsved.

– Jag såg det under en och en halv timme, det pågick ett tag, men det var inte så kraftigt som på bilderna, det var knappt synligt. Plötsligt flammade det upp. Sedan var det över på någon minut, säger Tomas till SVT Nyheter.

Foto: Tomas Nordebrink‎

”Man blir exalterad när man ser det”

Tomas öppnade köksfönstret och lyckades fånga skenet innan det bleknade bort i natten.

– Jag skulle inte kalla mig norrskensentusiast, men man blir exalterad när man ser det – det är magiskt. Jag skulle gärna ut och fotografera mer. Jag har sett det någon enstaka gång, men det här var det snyggaste jag sett.

”Ljusföroreningar döljer natthimlen”

SVT:s meteorolog Nils Holmqvist menar att Tomas syn utanför Rågsvedsfönstret var en ovanlig sådan.

”Det är anmärkningsvärt” säger meteorolog Nils Holmqvist. Foto: Tomas Nordebrink‎/SVT

– Det är smått anmärkningsvärt med norrsken i så långt söderut som i Stockholm. Det vackra fenomenet kan dock observeras ännu längre söderut. Precis som för andra städer lider Stockholm av så kallade ljusföroreningar som döljer natthimlen och norrskenet blir inte lika spektakulärt som på glesbygden, säger Nils.

Tomas planerar att ge sig ut och spana efter norrsken även under onsdagskvällen.

Foto: Tomas Nordebrink
Foto: Tomas Nordebrink

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.