Polisens tekniker på plats vid skogsområdet i Märsta i februari. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Tonåring döms till fängelse för mord på skolkamrat i Märsta

Uppdaterad
Publicerad

En tonåring döms till sju års fängelse för mord på en 15-årig skolkamrat i Märsta. 15-åringen hittades död i ett skogsområde – efter att han varit försvunnen i en vecka.

Det var i februari i år som en 15-årig pojke hittades i ett skogsområde med motionsspår i Märsta, i Sigtuna kommun. En skolkamrat till pojken anhölls misstänkt för mordet.

Nu har skolkamraten dömts till sju års fängelse och utvisning för mordet. Han har erkänt att han dödat 15-åringen genom strypning, men han har också hävdat att det inte var med uppsåt. Han döms även för ringa narkotikabrott. I domen framgår att han har uppgett att han är 16 år gammal. Domstolen har låtit göra en rättsmedicinsk bedömning och man har kommit fram till att han är minst 18 år gammal.

– Min uppfattning att hans ålder är bevisad på de papper somfinns. Jag tycker att tingsrätten har gjort en felaktig bedömning som sker utifrån ett trubbigt rättsmaterial, säger försvarsadvokaten Jonas Granfelt.

Hittade bilder på pojken i telefonen

15-åringen anmäldes försvunnen den 6 februari i år. Han hade då varit försvunnen i två dagar. Den 13 februari hittades hans kropp i skogsområdet – bara 500 meter från skolan där de båda pojkarna gick.

Samma dag greps den misstänkte tonåringen. Hans mobiltelefon beslagtogs och i den hittade man bilder på skolkamraten när han ligger på marken i snön. Enligt domen har man kunnat se att bilderna togs den 4 februari, alltså samma dag som 15-åringen försvann. 

Enligt den dömde tonåringen ska det ha börjat med ett tjafs mellan de båda eleverna i matsalen i skolan. De ska då ha bestämt sig för att gå och ”göra upp” och de gick till platsen i skogsområdet där det uppstod handgemäng.

Överklagar domen

Enligt försvarsadvokaten Jonas Granfelt ska de överklaga domen.

– Domen idag är ganska förväntad. Men den vilar inte på bevisen utan på en uppfattning om hur man tror att saker och ting har utspelat sig under händelseförloppet.

Försvarsadvokaten är kritisk till domen.

– Min klient är den enda som var på plats och det finns inga bevis som motsäger honom.

SVT Nyheter Stockholm söker åklagaren.

Förtydligande: I en första version av texten stod det att den nu dömde tonåringen är 16 år gammal. Efter att det i domen framkommit att ett rättsmedicinsk utlåtande visar att hans ålder är minst 18, är det nu ändrat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.