Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tonåring kidnappades och dödades – ingen döms för mordet

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer har stått åtalade misstänkta för att ha kidnappat och dödat en 17-årig pojke. Ytterligare tre har varit misstänkta för annan inblandning i brotten. Nu konstaterar tingsrätten att ingen kan dömas som gärningsman för mordet men alla sju döms för andra brott. Strängast straff får en 20-åring som döms till 13 års fängelse.

I slutet på juli förra året hittades en man död i ett skogsparti i Orminge. Enligt polisen anmäldes han som saknad dygnet före. Tonåringen ska ha förts bort av två knivbeväpnade maskerade män och mördades senare med knivhugg och en kulsprutepistol.

– Det framgår av utredningen att även andra personer har varit inblandande och ingen av de åtalade har kunnat knytas till mordplatsen, säger chefsrådmannen Olof Wetterqvist i en kommentar.

– Av bevisningen framgår inte heller att de åtalade har varit ansvariga för planeringen av brotten, men fyra av dem har känt till åtminstone delar av brottsplanen, tillägger rådmannen Anna Eleblad.

Döms för andra brott

En 20-årig man döms för att ha uppdragit åt en yngre pojke att leverera kulsprutepistolen till gärningsmännen som utförde mordet. Han döms även för misshandel och utpressnings­försök mot pojken. Straffet blir fängelse i tretton år.

En 25-årig man döms till fängelse i åtta år för att ha varit med och köpt in bilen som användes vid brotten. Två 16-åringar döms för att ha lurat 17-åringen till platsen där han kidnappades. Med hänsyn till bland annat deras ålder döms de till ungdomsvård.

En av de åtalade döms för att ha medverkat till att bilen brändes upp. Två av de åtalade frikänns helt från inblandning i mordet och människorovet, men döms för andra brott.

En av de åtalade för mordet är ledare för ena sidan av det splittrade kriminella Älvsjönätverket, enligt SVT Nyheter Stockolms kartläggning av gängen.

I videon ovan hör du en intervju med åklagaren samband med att åtal väcktes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.