Lukas till vänster och Colin till höger hyllas nu för sin hjälteinsats vid Nickstabadet i Nynäshamn. Foto: Polisen Nynäshamn

Lukas och Colin räddade livet på två män som kapsejsat

Uppdaterad
Publicerad

Efter att två män kapsejsat med sin kanot vid ett bad i Nynäshamn ryckte 13-årige Lukas och 14-årige Colin in och räddade livet på männen. Nu hyllas de av polisen.

– De förtjänar all positiv uppmärksamhet, säger Daniel Edlund, lokalpolisområdeschef i Nynäshamn.

Under onsdagskvällen kapsejsade två män med sin kanot på djupt vatten i Nickstabadet i Nynäshamn. Männen kunde inte simma och saknade flytvästar.

Lukas och Colin befann sig i närheten när de nattbadade med sina vänner. Plötsligt hörde de rop på hjälp från vattnet.

– Vi hade badat klart egentligen och var fullt påklädda men sen så hörde vi någon skrika, säger 14-årige Colin och fortsätter:

– Vi stod på bryggan och tänkte vad är det som händer och det var läskigt för det var mörkt och vi visste inte hur panikslagna de var. Jag hann tänka ”vad gör vi om de är så rädda att drar ner oss i vattnet också?”, men jag hoppade i ändå, säger 14-årge Colin.

”De hade panik”

Pojkarna hoppade ner i det mörka vattnet och simmade ut 100-150 meter för att sedan bogsera männen till en flotte en bit bort från stranden.

– När vi kommer fram hade de panik. Det var läskigt för de kunde inte svenska och de kunde inte simma. Men på något sätt förstod de oss och vi lyckades ta in dem till stranden, säger Colin.

Jag lärde mig i skolan

Lukas, som är 13 år, hjälpte sin kompis Colin. För honom var det självklart att hoppa in i vattnet.

– Jag tänkte inte, jag vet bara att man inte lämnar sina medmänniskor bakom sig. Jag brydde mig inte, det får bli som det blir tänkte jag. Jag var tvungen att hjälpa dem, säger Lukas.

När SVT Nyheter ringer till pojkarna vill de tacka skolan för att de lär ut ”första hjälpen” i sin undervisning.

– Vi har ju gått igenom hjälpinsatser på gympan. Då förstod jag inte hur viktigt det är med den kunskap som man får med sig. Men jag är glad att jag visste vad man ska göra i nödsituationer, säger Lukas.

Männen jobbar på pizzerian

Det var först när allt var över som pojkarna insåg att de två männen som de hade räddat egentligen jobbar på en pizzeria som pojkarna brukar gå till.

– Ja, vi insåg det efteråt. Att vi har träffats förut. Nu har dom bjudit oss på pizza och vi har pratat, säger Lukas.

Hyllas av polisen

Nu hyllas de av lokalpolisen i Nynäshamn som publicerat ett inlägg på sociala medier.

– Vardagshjältar! Det första som slår en är att killarna är väldigt handlingskraftiga med tanke på deras låga ålder. De förtjänar all positiv uppmärksamhet, säger Daniel Edlund, lokalpolisområdeschef i Nynäshamn.

För pojkarna spelar uppmärksamheten i sociala medier inte så stor roll.

– Uppmärksamhet är inte lika viktigt som ett liv, säger Lukas.

– Det är bra. Man undrar vad som hade hänt om man inte hade hoppat i vattnet för att rädda dem, säger Colin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.