Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Christoffer Bohman, lokalområdespolischef i Sollentuna, om det misstänkta mordet på en tonårspojke i Märsta. Foto: Janne Åkesson/SWEPIX / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tonårspojke hittad död – polisen utreder mord

Uppdaterad
Publicerad

En person hittades under natten till måndag i död i Märsta norr om Stockholm. Enligt uppgifter till SVT Nyheter är offret en pojke i tonårsåldern med kopplingar till ett kriminellt nätverk i Stockholms södra förorter. En förundersökning om mord är inledd.

Polisen larmades till Märsta, i Sigtuna kommun, vid 01.30 efter larm om höga smällar i området. En och en halv timme senare hittades en avliden person med vad polisen bedömer vara skottskador.

Offret är under arton år och är sedan tidigare känd av polisen.

– Det vi har sett de senaste åren är att det är väldigt unga människor som är involverade i skjutvapenvåldet. Det är inte ovanligt att så här unga människor är både gärningsmän och de som blir föremål för skjutningen, säger Christoffer Bohman, lokalområdespolischef i Sollentuna.

Utreder kopplingar till brand

Tidigare under natten brann det i aulan på internatskolan Sigtuna humanistiska läroverk. Polisen misstänker att branden var anlagd och har tittat på om den kan kopplas till skjutningen som skedde strax därefter.

– Vi utesluter inte det men det finns ingenting konkret som pekar på att de här händelserna ska ha med varandra att göra, säger Christoffer Bohman.

Under det senaste året har flera mord inträffat i omgivningarna runt Märsta. Senast den 18 januari i år sköts en person ihjäl vid en restaurang i kommundelen Valsta.

– Jag har full förståelse för att händelserna i natt och under den senaste tiden skakar om samhället, säger Christoffer Bohman.

– Vi har varit väldigt närvarande under det senaste året och framförallt jobbat mot (det kriminella) nätverket i Märsta. Vi jobbar i nära samverkan med alla aktörer som kan påverka det här både på kort och lång sikt.

Ingen misstänkt

Polisen uppger att man arbetar brett med utredningen och flera enheter har under dagen befunnit sig på platsen där den döde hittades. Det finns ingen misstänkt gärningsman i nuläget men man utreder kopplingar till tidigare händelser.

– Vi tittar på kopplingar mot alla ärenden, men om det finns någon i nuläget så är det alldeles för tätt inpå för att säga någonting om det. Det kommer utredningen att visa helt enkelt, säger Christoffer Bohman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer