• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Ekobrottsmyndigheten slog till mot flera adresser i Stockholm förra våren. Foto: TT

Toppmäklare åtalas för grova ekobrott

Uppdaterad
Publicerad

Toppmäklaren gjorde raketkarriär med bostadsaffärer på några av Stockholms mest exklusiva adresser. Nu åtalas han misstänkt för grova ekonomiska brott.

En tisdagsmorgon i maj förra året slog Ekobrottsmyndigheten till mot mäklarbyrån i centrala Stockholm.

Grundaren, en man i 40-årsåldern, greps och satt tillsammans med en annan man kopplad till firman häktad under några veckor i våras.

Den högprofilerade mäklaren har sedan dess fortsatt förmedla bostäder genom ett nytt bolag.

Nu väcks åtal i fallet gällande grova näringspenningtvättsbrott, grova bedrägerier och grova bokföringsbrott som ska ha pågått mellan 2015 och 2022.

– De huvudmisstänkta i ärendet är dels den formella företrädaren tillika fastighetsmäklare vid mäklarfirman, dels en person som jag påstår är faktisk företrädare och som ägt bolaget tillsammans med mäklaren, säger kammaråklagare Linda Johansson i ett uttalande.

Båda männen har hela tiden nekat till brott. Ytterligare två personer åtalas misstänkta för inblandning i den brottsliga verksamheten.

Misstänks ha vilselett banker

• Grova bedrägerier: Handlar om så kallade bolånebedrägerier, vilket innebär att oriktiga inkomstuppgifter lämnats in för att lura banker att bevilja lån som de sökande annars inte hade fått beviljade.

”I flera fall har även falska arbetsgivarintyg och falska lönespecifikationer lämnats in till banker”, står det i pressmeddelandet från Ekobrottsmyndigheten.

• Grova bokföringsbrott: Mäklaren och den faktiske företrädaren misstänks ha åsidosatt sin bokföring. Det handlar om betydande belopp och ska ha skett systematiskt vilket gör att brotten bedöms som grova.

• Grov näringspenningtvätt: Det handlar om att de två huvudpersonerna misstänks för penningtvätt i samband med bostadsaffärer.

Åklagaren yrkar på att de två huvudåtalade ska få sju års näringsförbud samt företagsböter på sammanlagt sju miljoner kronor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inom loppet av fem år gjorde mäklaren elva privata bostadsförsäljningar. SVT gjorde en kartläggning av affärerna när mannen häktades i maj förra året. Foto: Storyblocks & SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.