Två personer knutna till en mäklarfirma och en annan person häktades misstänka för ekobrott. Foto: Fredrik Sandberg/TT respektive Christine Olsson/TT

Toppmäklare häktad misstänkt för ekobrott: ”Svartförmedling och bulvaner”

Uppdaterad
Publicerad

En toppmäklare i Stockholm greps i en gryningsräd tidigare i veckan. Under fredagen häktades han misstänkt för grovt näringspenningtvättsbrott och grovt bokföringsbrott.

Det var i tisdags som Ekobrottsmyndigheten genomförde en razzia vid mäklarens kontor i Stockholm och på flera andra adresser, vilket Expressen var först med att rapportera. Fyra personer, däribland mäklaren, greps och polisen beslagtog datorer, mobiltelefoner och dokument. Senare släpptes en av dem, men mäklaren och två andra har suttit frihetsberövade sedan dess.

”Utredningen kommer pågå länge”

På fredagen häktades de tre.

– Formellt har jag två veckor på mig att väcka åtal, men jag kan redan nu säga att den här utredningen kommer pågå längre än så, säger åklagaren Gunnar Zetterqvist till SVT Nyheter.

Brotten ska ha skett 2019 men åklagaren vill inte gå in på detaljer i nuläget. Han beskriver att det handlar om brott som ska ha begåtts i näringsverksamheten i mäklarfirman.

– Det är även brott som jag misstänker att personerna har begått privat, säger Gunnar Zetterqvist.

En källa till Dagens Industri hävdar att det ska handla om lägenheter som köpts av bulvaner och förmedlats svart.

”Gott bevisläge”

Hur Ekobrottsmyndigheten fick kännedom om det hela och vilken typ av bevisning som finns vill åklagaren heller inte uttala sig om, men han beskriver bevisläget som gott.

Mäklarens advokat Behrang Eslami säger till SVT Nyheter att hans klient nekar till samtliga anklagelser.

En presskontakt för mäklarfirman skriver i ett mejl att det hela ”naturligtvis varit chockartat” och betonar att det handlar om två enskilda individer knutna till företaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.