Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mäklaren Fredrik Illner berättar i klippet om tre saker spekulanterna ofta frågar om. Foto: SVT

Tre frågor till mäklaren om bostadsmarknaden

Publicerad

Trots tal om höjda räntor så är det högt tryck hos mäklare i Östergötland. De flesta mäklarfirmor har ont om villor och bostadsrätter.

– Det har varit ett lågt utbud med villor ganska länge. Vi har bra med folk på de villorna som kommer så att det känns stabilt, berättar Fredrik Illner, mäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

I princip kan man säga att det ni får in, det säljer ni också?

– Ja, det säljer vi. Något kanske tar lite längre tid, men från att det är supersnabbt till att det går snabbt så tycker jag att det är lite sundare, säger Fredrik Illner.

SVT Nyheter Öst har ringt runt till fyra större mäklarfirmor i Östergötland. De flesta talar om brist på objekt. Fritidshus, villor och stora bostadsrätter är det stor efterfrågan på. De bostäder som är ute på marknaden får många intresserade och är lätta att sälja.

Plus efter pandemin

Pandemin skapade en efterfrågan på bostadsmarknaden. När allt fler jobbade hemifrån så visade sig ofta boendet vara för litet. Ett rum till blev plötsligt intressant.

Samtidigt finns det något som kanske kan vara orosmoln. Å ena sidan väntas boräntorna stiga och det brukar förändra marknaden. Å andra sidan har Sverige haft otroligt låga räntor under ett antal år. Även om boräntorna skulle höjas så kan det fortfarande vara överkomligt för många att låna till boendet.

Ingen inbromsning

De mäklare SVT pratat med säger att även om potentiella köpare säkert funderar på om räntorna kommer att stiga så är det inget som har bromsat köpviljan i någon större utsträckning.

Hör mäklaren svara på tre frågor om bostadsläget i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.