Boräntor höjs – så tänker spekulanter om husköpet

Publicerad

Priserna är höga men räntan har varit låg. Så har det sett ut på bostadsmarknaden, men nu väntar andra tider. Vi gick på husvisning i Norrköping för att se om spekulanterna funderar på höjda boräntor.

Megan Wilson och Robbin Svensson som vi träffar på en husvisning i Norrköping är långt ifrån ensamma om att leta hus. Många kommer på de visningar som finns, men så många villor finns inte till salu. Till detta läggs de ständiga tankarna på vad lånet kommer att kosta. Riksbanken höjde ju reporäntan nyligen.

– Är det rätt läge att köpa? Ska vi köpa nu, ska vi köpa sedan? Självklart sitter man ju och tänker på det, väldigt ofta, säger Robbin Svensson.

Norrköping

Ökad beredskap

Mäklare som SVT talat med i Östergötland tycker sig inte ha märkt någon inbromsning på grund av oro för räntan. Bland de som letar boende finns dock tankarna där. En beredskap för att det kanske inte blir som man tänkt finns också.

– Det är något vi vill, att ha hus, men vi får ta det som det kommer helt enkelt. Vi får backa ett steg tillbaka och se hur det blir om ett, två år kanske, säger en annan av spekulanterna, Elmedin Kvrgic.

I klippet besöker vi en husvisning och hör hur spekulanterna resonerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet