Foto: TT

Mäklare varnas – informerade inte om parkslide på tomten

Uppdaterad
Publicerad

En mäklare verksam i Göteborgsområdet har sålt en fastighet utan att informera köparna om att den invasiva arten parkslide växte på tomten. Nu varnas mäklaren av Fastighetsmäklarinspektionen.

Köparna valde att anmäla mäklaren till Fastighetsinspektionen (FMI) efter att de, först efter tillträdet, fick information om att det växer stora bestånd av parkslide på fastigheten. Köparna menar att det skulle kosta över en halv miljon kronor att gräva bort växten från tomten.

Köparen anmälde

”Om växten hinner ta sig in i byggnaden kan kostnaden för sanering och reparation bli ännu större. Fastighetens värde kan sjunka mycket om förekomsten av parksliden blir känd”, skriver köparna i sin anmälan till FMI.

Trots information meddelades inte köpare

Mäklaren som är verksam på en av de större mäklarbyråerna, ska ha blivit uppmanad av andra spekulanter att informera potentiella köpare om växten på tomten. Mäklaren själv menar att hon inte inte kände till vilka växter som fanns på tomten.

FMI:s disciplinnämnd konstaterar dock att mäklaren fick mejlet om parkslide sex dagar före kontraktsskrivning, och att mäklaren borde ha fört informationen vidare till köparna. Därför tilldelas hon en varning för att ha åsidosatt sin rådgivnings- och upplysningsskyldighet. Att mäklare varnas för att undanhållit information är inte ovanligt.

– Det förekommer då och då. Men det finns andra områden som vi får in fler klagomål ifrån till exempel budgivningsbiten, säger Elin Häggeborn, jurist på fastighetsmäklarinspektionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.