Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén om bopriserna. Foto: SVT

Bostadspriserna stiger – trotsar räntehöjningar

Uppdaterad
Publicerad

Bostadspriserna fortsätter att trotsa räntehöjningarna.

I mars steg priserna på både villor och bostadsrätter. Och sedan årsskiftet har priserna i det närmaste legat stilla trots allt högre bolåneräntor.

– Det är oväntat för att alla tecken i den ekonomiska skyn är mörka, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Bäst prisutveckling har bostadsrätterna haft senaste månaden. I centrala Göteborg steg bostadsrättspriserna med hela tre procent i mars, jämfört med månaden före, enligt ny statistik från Svensk Mäklarstatistik.

I Storstockholm var uppgången två procent och sett över hela riket handlar det om en lika stor prisstegring. Faktum är att bostadsrätterna ligger på plus sedan årsskiftet. Då har ändå Riksbanken fortsatt höja räntan och bedömarna har flaggat för betydligt högre räntor fram till sommaren.

Förvånande

Det förvånar de flesta.

– De flesta konjunkturtecken pekar åt fel hål, ändå tycks det vara som att bostadsmarknaden har vänt, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Varför då?

– Volymerna har gått ner kraftigt. Då blir det ett uppdämt flyttbehov, säger Sandegren.

SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén håller inte med om att bostadsmarknaden ser ut att vända.

– Jag skulle säga att det är att tillhöra de optimistiska prognosmakarna. Alltjämt säger de flesta som spår bostadspriserna att det ska fortsätta nedåt  med tanke på att räntan sannolikt kommer fortsätta uppåt i närtid, säger han.

Antalet affärer har dock minskat. Under första kvartalet såldes 27 procent färre bostadsrätter och 19 procent färre villor jämfört med samma period i fjol.

Svårbedömt

Även villapriserna har stigit i mars, om än något mindre. Plus en procent sett över hela landet och oförändrat sedan årsskiftet jämfört med föregående tremånadersperiod.

På längre sikt, ett år, handlar det fortsatt däremot om relativt stora prisfall: minus elva respektive 13 procent på bostadsrätter och villor. Och många ekonomer tror att priserna ska ner mer, kanske till minus 20 procent från toppen för ett år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.