Foto: Frida Claesson/SVT

Torghandlare: ”Jag håller stängt på lördag”

Uppdaterad
Publicerad

Ali Aljabori har haft sin torghandel sedan 2005 på Kungsholmstorg. Men på lördag håller han stängt då Nordiska motståndsrörelsen (NMR), planerar sin demonstration. Hälften av blommorna kommer torghandlaren behöva slänga när han håller stängt.

Det är första helgen efter lön på lördag, och trots att torghandlaren Ali Aljabori har störst omsättning då så kommer han hålla frukt och blomstånden stängd. Orsaken är helt enkelt det nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstrationstillstånd på lördag.

– Det är tråkigt för oss. Man måste tänka själv och det är bättre att hålla stängt. Man måste vara försiktig. På lördagar säljer vi som mest blommor och frukt men vad ska man göra, det kan bli farligt här på lördag och då är det bättre att hålla stängt, säger torghandlaren Ali Aljabori.

Istället tänker Ali Aljabori spendera dagen hemma med familjen och hoppas på att demonstrationen inte urartar till våldsamheter. Men det är inte första gången som togrhandlaren tvingas stänga sitt stånd. År 2006 höll han stängt när NMR- demonstranter marscherade på torget.

– Ja, dagen efter den demonstrationen vandaliserades flera byggnader med krossade rutor och det hände mycket här då. Klart man blir arg men hälsan går före allt annat, säger Ali Aljabori

Vad händer med dina blommor när du måste stänga?

– Hälften kommer jag behöva slänga eftersom man inte kan spara blommor, de blir gamla helt enkelt, säger Ali Aljabori.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer