Kökaos på Arlanda – trafiken stoppades igen

Uppdaterad
Publicerad

Trafiken till utrikesterminalen terminal 5 på Arlanda stoppades tillfälligt på lördagsmorgonen och igen efter lunch. Anledningen: köerna till incheckning och säkerhetskontroll gjorde att det samlades för många människor i byggnaden. En av dem som fick uppleva trängseln var Sara Wernerson, som var på Arlanda sex timmar innan flyget.

– Det är bara att köa och hoppas på det bästa, säger hon.

Flygplatsledningen larmade tidigt på lördagsmorgonen polisen om trängsel vid terminal 5. Polisen spärrade då av infarten till terminalen för all trafik, och ledde om den till de andra terminalerna. Det första beslutet att spärra av för biltrafik togs vid 04.30 och sen igen vid 13-tiden.

Inte heller snabbtåget Arlanda Express stannade terminal 5 på grund av att det var för mycket folk i terminalen. På eftermiddagen stannade tågen som vanligt igen, enligt Swedavia.

”Köer genom hela terminalen”

SVT:s fotograf Iman Tahbaz är på väg på en jobbresa och morgonplanet till Köpenhamn blev en timme försenat på grund av att flera passagerar fastnat i köerna.

– En resenär hade kommit redan klockan 02 på natten och ställt sig i kön innan öppning. Vid 04-tiden sade en vakt att han stod vid fel kö och var tvungen att stå i den andra. Så han fick ställa sig sist i en kö som var över 200 meter lång. Köerna gick från säkerhetskontrollen och genom hela terminalen, berättar Iman Tahbaz.

”Svårt att sia om morgondagen”

Vid 19-tiden på lördagen sa David Karlsson vid Swedavias pressjour att köerna på Arlanda flyter på bra igen.

– Väntetiderna till säkerhetskontrollen är helt okej. Det ser ut som det ska fungera bra under kvällen.

När är nästa resetopp?

– Generellt på morgonen och en på eftermiddagen. Sen är det svårt att säga om det kommer bli lika stor belastning på terminalerna vid varje sådan topp. Vi får ser hur de utvecklar sig under morgondagen. Det är svårt att sia om.

”Många vill checka in samtidigt”

David Karlsson, Swedavias pressjour säger att det var väldigt många resenärer på terminal 5 på morgonen med många som ville checka in samtidigt.

– Det kommer att vara hög belastning på Arlanda i sommar. Kan man checka in digitalt bör man göra det. Annars är det bra att ha koll på när ens flygbolag öppnar incheckningen. Vi har sett att människor är här 6–8 timmar innan flyget går, långt innan incheckningen öppnar. Och då ökar trängseln.

Enligt David Karlsson beror trängseln och köerna på att resandet ökat snabbt efter pandemin samt att Swedavia och andra aktörer på Arlanda inte har kunnat bemanna upp i tillräcklig utsträckning.

Norwegian: Endast små förseningar

Det är ännu oklart hur många passagerare som missade sina flyg på grund av köerna. SVT söker SAS för att få reda på hur bolagets passagerare har påverkats. Norwegian, British Airways, Easyjet och Ving berättar alla för SVT att bolagens flyg från Arlanda har lyft som planerat på lördagen och att alla passagerare ska ha hunnit med planen.

Norwegians kommunikationsdirektör Grete Roald skriver i en kommentar att bolagets flyg under dagen avgått med endast mindre förseningar.

”Det verkar också som att de allra flesta av våra passagerare har tagit sig in på flygplatsen och gaten i tid till alla avgångar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.