Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kolla när ni ska vara på flygplatsen och var i god tid”, säger Charlotte Ljunggren, marknadsdirektör på Swedavia. Foto: Fredrik Varfjell/TT

Swedavia: Det kommer vara kö på Arlanda i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Flygresandet har ökat markant enligt maj månads statistik från Swedavia. Men köerna på Arlanda kommer fortsätta att vara långa de kommande månaderna, eftersom det råder brist på säkerhetspersonal.

Att köerna är långa till säkerhetskontrollerna på Arlanda flygplats beror på att Swedavias rekrytering av personal inte har gått i samma takt som uppsvinget för flygtrafiken.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) riktade i dag viss kritik mot att processen har gått långsamt.

– Framförhållningen har lämnat en del övrigt att önska. Om man hade startat rekryteringarna tidigare hade man aldrig hamnat i den här situationen, säger han.

Men enligt Charlotte Ljunggren, marknadschef på Swedavia, handlar det inte om brist på framförhållning.

– Vi jobbade under pandemin med en rad scenarier, och denna stora återhämtningen av flygandet var ett av de scenarier vi var förberedda på. Problemet är att vi har svårt att rekrytera, delvis på grund av att vi har långa ledtider för de vi ska anställa.

Långa prövotider

Utöver utbildningen ska den som söker jobb som säkerhetskontrollant på flygplats prövas av myndigheter som Transportstyrelsen och Säpo. Som längst har prövningarna tagit 10-12 veckor, då även dessa handläggningstider har varit längre under pandemin. Nu ska myndigheternas prövotider dock ha återgått till normala nivåer, vilket innebär att processen sammanlagt tar cirka 4-5 veckor.

– Vi konkurrerar också om de här kompetenserna med andra företag i besöksnäringen som också ska rekrytera mycket nu efter pandemin, säger Charlotte Ljunggren.

I videon ger Charlotte Ljunggren tips till den som ska ut och resa i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.