I videon hör du Trafikverkets projektchef Kent Sahlman berätta vad sträckan har för betydelse för Sverige. Foto: Amela Mahovic/SVT

Trafikverket: ”Getingmidjan har jättestor betydelse”

Uppdaterad
Publicerad

Alla tåg söderut från Stockholm passerar Getingmidjan och en störning där kan enligt Trafikverket påverka 80 procent av all järnvägstrafik.
– Att vi får en robust anläggning här på Getingmidjan har jättestor betydelse för framtida järnvägstrafik, säger Kent Sahlman som är projektchef på Trafikverket.

På torsdagen var den nya järnvägsbron vid Getingmidjan på plats och det första tåget beräknas passera den 19 augusti.

Getingmidjan är den mest trafikerade tågsträckan i Sverige och satsningen är avgörande för att punktligheten i hela Sverige ska förbättras.

Nästa sommar renoveras bron över Norrström på samma sätt.

– Med skillnaden att den är lite längre och ännu lite mer komplicerad, säger Kent Sahlman och ler.

Upprustningarna är några av de mest omfattande arbetena som Trafikverket gör på järnvägen de närmsta åren. Bland annat förstärks broarnas grundläggning, brobanor byts och betongkonstruktioner i tunnlarna repareras. Det blir även nya spår, el- och signalsystem.

I videon hör du Trafikverkets projektchef Kent Sahlman berätta vad sträckan har för betydelse för Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Getingmidjan

Mer i ämnet