Trafikverket vill bygga en ekodukt i anslutning till Flottsbro friluftsområde och naturreservatet Gömmaren. Foto: Trafikverket

Ska bygga ett av Sveriges största övergångsställen – för älgar och andra djur

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket planerar för att bygga en bro över den nya vägen Tvärförbindelse Södertörn. Den 90 meter långa bron kommer att ligga i anslutning till Flottsbro friluftsområde och ska fungera som ett övergångställe – både för djur och människor.

Ekodukten ska fungera som ett övergångställe längs tvärförbindelsen för både stora och små djur. För att skapa ett så naturligt landskap som möjligt ska både träd, buskar och stenpartier finnas.

Bron som ska byggas över en annars trafikerad väg ska öka djurens möjlighet att röra sig fritt i området. Ekodukten ska även bidra till ökad växtlighet, genom att växter får sprida sig och växa fritt. Trafikverket tror också att bron kan minska antalet viltolyckor på vägen.

Gång och cykelväg

Bron planeras bli cirka 90 meter lång och upp till 60 meter bred. Övergångsstället ska även bestå av en gång- och cykelväg för människor.

– Att den blir så bred beror på att stora djur, som älgar, ska vilja passera. Eftersom vi ska bygga en väg i ett naturkänsligt område är det extra viktigt att vi skapar hållbara lösningar för alla, oavsett om det handlar om människor eller djur och växter, säger Ulrica Nilsson, projektchef för Tvärförbindelse Södertörn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.