Trångboddheten ökar i Stockholm. Foto: TT/SVT

Trångboddheten har ökat i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Även personer med goda inkomster i innerstan bor trångt i Stockholm, det visar en rapport från Boverket. I Malmö och Göteborg är det främst människor med låg inkomst i ytterområdena som är trångbodda.

Enligt en rapport från Boverket har trångboddheten ökat i de tre storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Det gäller framför allt människor med låga inkomster i ytterområdena.

– Det är främst ungdomar, personer med invandrarbakgrund och nyanlända som bor trängre. Bostadsbristen gör att många har svårt att hitta någonstans att bo. Lösningen för många blir då att vara inneboende, säger Helen Ekman på Boverket.

Trångt även i innerstan

I Storstockholm har också en annan typ av trångboddhet vuxit fram. Även personer som har höga inkomster och som bor i Stockholms innerstad bor nu trängre.

–  Många föredrar att bo litet på en attraktiv adress framför att flytta ut från centrum, säger Helen Ekman.

Kvadratmeterpris på 92.000 kronor

Enligt Svensk Mäklarstatistik kostar nu en bostadsrätt i Stockholms innerstad i snitt över 92.000 kronor per kvadrat. I Storstockholm får man betala över 59.000 kronor kvadraten.

Samtidigt är kön till bostadsförmedlingen längre än någonsin tidigare. Vid årsskiftet stod 550.000 personer i kö.

– Det har lett till bostadslösningar vi inte sett på länge. Bland annat bor allt fler inneboende och nya boendeformer som modulhus har vuxit fram. Det var helt otänkbart för några år sedan, men verkar nu accepteras även från politiskt håll, säger Helen Ekman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.