Botkyrka är mest trångbott i Stockholms län. Foto: Tomas Oneborg / TT

Botkyrka har minst boyta per person – i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Siffror från Statistiska centralbyrån visar att trångboddheten i landet ökar. Störst är trångboddheten i Botkyrka kommun. Där är den genomsnittliga bostadsarean per person 32 kvadratmeter. På Ekerö är motsvarande siffra 46.

Av de tio mest trångbodda kommunerna i landet finns sju i Stockholms län: Botkyrka, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Huddinge, Haninge och Sigtuna. Där bor boende i bostadsrätter i flerfamiljshus på 32 till 35 kvadratmeter per person.

På Ekerö bor de i snitt på 46 kvadratmeter per person. Grästorp i Västra Götalands län är den kommun i landet där boende har störst boyta per person: 62 kvadratmeter.

Tittar man på hyresrätter i flerfamiljshus har Botkyrkaborna fortfarande minst yta per person: 27 kvadratmeter. Samma yta gäller för hyresrätterna i Sigtuna kommun. Danderyd är den kommun i länet med störst yta per person i hyresrätter med 36 kvadratmeter.

Reportage från Södertälje

I Botkyrkas grannkommun Södertälje bor familjen Khammo. I reportaget nedan kan ni följa med hem till deras trerummare där sju personer bor.

Siffrorna i artikeln är baserade på boendeformen bostadsrätt respektive hyresrätt i flerfamiljshus. Tittar man på samtliga boendeformer, alltså även småhus i form av enbostadshus, parhus, radhus etc., specialboenden i form av till exempel studentbostäder samt övriga boenden, så har Botkyrka tillsammans med Sundbyberg, Stockholm och Solna minst boyta per person: 33 kvadratmeter. I Danderyd är snittet 47 kvadratmeter.

Sett till samtliga boendeformer finns åtta av landets tio mest trångbodda kommuner i Stockholms län: Botkyrka, Sundbyberg, Stockholm, Solna, Huddinge, Sigtuna, Södertälje, Haninge (följt av Malmö och Göteborg).

Ydre i Östergötlands län och Tingsryd i Kronobergs län har störst boyta med 54 kvadratmeter per person.

Källa: SCB

Siffrorna gäller bostadsarean per person i bostadsrätter i flerfamiljshus.

Botkyrka: 32

Sundbyberg: 33

Haninge: 34

Huddinge: 34

Stockholm: 34

Solna: 34

Sigtuna: 35

Järfälla: 37

Nacka: 37

Sollentuna: 37

Upplands Väsby: 37

Södertälje: 38

Värmdö: 38

Upplands-Bro: 39

Vallentuna: 40

Nykvarn: 40

Lidingö: 40

Tyresö: 41

Salem: 41

Nynäshamn: 41

Täby: 42

Norrtälje: 42

Danderyd: 42

Vaxholm: 43

Österåker: 43

Ekerö: 46

Källa: SCB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.