Cyklister och fotgängare trängs på den för smala Årstabron. Foto: Jimmy Kirvesmäki/SVT

Trängsel på Årstabron skapar konflikt mellan cyklister och fotgängare

Publicerad

Varje dag trängs fotgängare och cyklister på Årstabron. Flera vittnar om olyckor och en osäkerhet kring vilka regler som gäller, men Stockholms stad kan inget göra.

– Bron skulle aldrig ha byggts så i dag, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Tusentals cyklister passerar Årstabron varje dag och trafiken ökar stadigt, enligt siffror från Trafikkontoret. Många vittnar om trängsel mellan cyklister och fotgängare på bron med olyckor som följd.

– Jag har läst i min lokala Facebookgrupp om människor som blivit påkörda på bron, säger Olga Sigurdardottir, boende i Årsta.

Enligt siffror från Trafikkontoret rapporterades enbart tre olyckor under 2020, men enligt diskussioner i sociala medier och de som SVT pratat med på bron så är problemet stort. Diskussioner har också rört om vem som ska röra sig var på gång- och cykelbanan.

Regeln är att gångtrafikanter ska hålla till vänster. 

Bron alldeles för smal

Någon lösning på trängselproblemet tycks inte vara i sikte. Enligt staden är bron för smal från första början och att avskilja gång- och cykelbanan med en linje skulle inte hjälpa – trafikanterna skulle gå in i varandra ändå.

– Det är Trafikverkets bro och vi råder inte över den. Jag vet att man har tittat på om man skulle kunna använda ytan på andra sidan men det skulle innebära ganska stora förändringar i början och i slutet av bron, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Vad har du för råd till de som nyttjar bron?

Bron skulle aldrig ha byggts så i dag. Men mitt budskap är att man får ta det lugnt, vi kan inte lösa det i närtid på något sätt.

Hör gående på Årstabron berätta om trafiksituationen i videon

Så många använder Årstabron

Totalt passerade 687 434 cyklister över bron under 2020, med ett dygnsmedelvärde på 1 878.

Under 2020 så var den högsta dagsnoteringen 4 109 cyklister på ett dygn (onsdag 19 aug).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.