MP kritiserar M för miljardaffären

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens avslöjande i Uppdrag gransknings kritiserar nu Miljöpartiet upphandlingen av byggandet av det nya Karolinska, ett uppdrag som är värt ungefär 52 miljarder skattekronor. 

Igår kunde Uppdrag granskning avslöja att bolaget som bygger det som kallats ”Den svenska sjukvårdens flaggskepp”, det nya Karolinska, är inblandat i avancerad skatteplanering.

Bolaget, Swedish Hospital Partners har dotterbolag i Luxemburg dit stora summor av den skattefinansierade affären slussats.

Och Miljöpartet i Stockholms läns landsting som länge varit kritiska till upphandlingen tycker de nya avslöjandena är upprörande.

– Det här är pengar vi hade behövt för att utveckla välfärd och vård för Stockholmarna, Tomas Eriksson (MP) gruppledare Stockholms läns landsting.

”Har fölljt svensk lag”
 

Moderaterna som slöt avtalet med Swedish Hospital Partners är också besvikna, men menar ändå att upphandlingen gått helt rätt till.

– Vi har vad jag förstår följt svensk lag, skattemyndigheten kommer följa upp det här och jag är upprörd över att det blivit på det här viset, säger Torbjörn Rosdahl (M) finanslandstingsråd.

Ville haft högre krav på insyn

Miljöpartiet menar att man redan i upphandlingen skulle ställt högre krav på insyn då man visste att bolaget låg i Luxemburg som är ett känt skatteparadis. 

– Transparensen i den här projektet tycker jag har varit helt bedrövlig. Det har varit jättesvårt att få någon insyn i var och hur pengarna har använts. säger Tomas Eriksson (MP).

– Skulle du kräva av företaget att visa alla sina böcker, sina affärshemligheter och sin skatteplanering – då skulle ingen ha lämnat anbud, det är ju affärshemligheter, kontrar Torbjörn Rosdahl (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på Nya Karolinska

Mer i ämnet