En aktivistgrupp för främjandet av transrättigheter i Sverige vill visa sitt missnöje. Foto: Lizette Edfeldt

Transaktivister har ockuperat Socialstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

En aktivistgrupp för främjandet av transrättigheter i Sverige med fokus på sjukvård har ockuperat delar av Socialstyrelsens lokaler på Rålambsvägen i Stockholm.

Omkring 50 aktivister har tagit sig in på Socialstyrelsens lokaler för att visa sitt missnöje mot att transsexualism fortfarande är en psykiatrisk diagnos.

Kräver politikernas uppmärksamhet

Det var vid ettiden idag som aktivistgruppen intog lokalerna. En timme senare hade de tagit över ett konferensrum där de nu kräver att få bli hörda.

– Vi vill ha politikernas uppmärksamhet, säger Aurora Norder, som är med i protestgruppen Transförsvaret.

– Man kan likna det vid när homosexuella ockuperade Socialstyrelsen på 70–talet för att slippa klassas som psykiskt sjuka. Vi har en serie rättigheter som vi både vill och behöver ha, säger hon.

”Har blivit fråga för byråkratin”

Transförsvarets krav har till syfte att generellt göra situationen för transpersoner bättre i Sverige, samt att utöka gruppens rättigheter. Men man har också en lista på konkreta krav, bland annat vill de ha bort Socialstyrelsens rättsliga råd, som fattar en del beslut gällande ändrad könstillhörighet för transpersoner.

– I Rättsliga rådet sitter inte bara läkare, utan även byråkrater och politiker. Det har gjort att transpersoners frågor blivit en sak för byråkratin istället för en medicinsk sak, säger Aurora Norder.

Aktivisten: Stoppa tvångsoperationer på nyfödda

Gruppen vill också att ickebinära, det vill säga personer som identifierar sig som varken man eller kvinna, ska få samma rättigheter som binära transpersoner. Ett annat krav gäller operationer på nyfödda personer utan tydligt definierade könsorgan.

– Vi vill att intersexpersoner inte ska tvångsopereras till ett av två bestämda kön vid födseln. Som det är nu är det många föräldrar som mer eller mindre singlar slant om vilket kön deras barn ska få, vilket kan leda till stora problem senare i livet, säger Aurora Norder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.