Tre generationer rallyförare

Uppdaterad
Publicerad

På fredag startar Jonna Eson Brådhe i finalen av rally-SM i Uppsala.

Jonna Eson Brådhe har kört rally i drygt fyra år och är tredje generationen kvinnor i familjen som är rallyförare.

– Mormor är en förebild, likaså mamma och de är två stycken som jag kan luta mig på och få bra råd och tips, säger Jonna Eson Brådhe.

Hon berättar att hon hittat sig själv inom motorsporten och satsar på en internationell karriär.

Vad är det som är så kul med rally?

– Det är sammanhållningen mellan alla människor, man är som en enda stor familj och alla ställer upp för varandra oavsett om man är konkurrenter på banan. Och så farten, just att man ligger på en gräns och att det är lite halvfarligt, det är väl det som sporrar en, säger Jonna Eson Brådhe.

Började som kartläsare

När hon var 14 år började hon som kartläsare till sin pappa, det var då hon fastnade för rallyn och allt annat var som bortblåst. När hon var 16 år kunde hon köpa sin första rallybil och starta i sin första tävling.

Idag kör hon en Peugot 309 i grupp H, trimmat tvåhjulsdrivet, det är en bil med ungefär 200 hästar. I helgen tävlar hon som en av två kvinnor i Rally SM mot 98 män.

– Det är som häftigt att vi får tävla på lika villkor mot killarna, det är det som gör det så fränt, det är inte i många sporter man får göra det, säger Jonna Eson Brådhe.

”Tyckte jag var tokig”

Om det är ovanligt idag att Jonna kör Rally, så var det än mer ovanligt när mormor Margot, idag 87 år, började köra.

– Ja, de kanske tyckte jag var tokig, med tre barn, säger Margot Brådhe.

Mamma Liz Brådhe är Jonnas manager och när hon tävlade som mest var fanns det fler kvinnor inom rallyn.

– När jag åkte var vi nästan 25 tjejer i Sverige som åkte, och det är det vi vill idag, att det ska bli fler tjejer. Och att de förstår att det går att göra det fast man är tjej, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.