Tre Kronor seglade för fulla segel från starten till Hoburgen. Foto: Per Björkdahl

Tre Kronor etta i andra etappen i The Tall Ships Races

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska briggen Tre Kronor af Stockholm passerade mållinjen som etta på den andra sträckan i årets The Tall Ships Races över Östersjön.

Just nu pågår The Tall Ships Races som är världens största regatta för segelfartyg där totalt 4.000 ungdomar från hela världen är med.

Efter en tuff segling från Åbo i Finland till Klaipeda i Litauen, passerade den svenska briggen Tre Kronor af Stockholm mållinjen som etta både i sin klass och totalt i tävlingen.

– Det blåste rejält hårt och från rätt håll, så det gick fortare än beräknat, säger Allan Palmer, kapten på briggen.

Med vindar upp till 16 meter per sekund och alla segel satta så gjorde segelfartyget som mest 12 knop.

– Det är väldigt mycket för ett sådant här fartyg. Vi hade extra segel uppe och ett sprack i sömmen, det var få fartyg som seglade så hårt.

Grov sjö och sjösjuka

Ombord på Tre Kronor finns, förutom besättningen, 15 ungdomar från Marina Läroverket i Stocksund. Men trots regn, grov sjö och sjösjuka så kammade briggen hem en topplacering.

– Vi har en besättning som jobbar hårt i alla väder. Vi seglar hårt och vågar lita på fartyget, enligt Allan Palmer.

Tidigare år har Tre Kronor slutat som tvåa i de olika seglingarna men i år finns det en chans att ta hem förstapriset.

Men eftersom man tävlar med ett handikappsystem så är inget klart förrän hela racet är över.

Positivt med snabba väderomslag

Nu laddar besättningen i Klaipedas hamn inför det tredje tävlingssträckan mellan Klaipeda och Szczecini Polen. Enligt kapten Allan Palmer så ser väderutsikterna inte så lovande ut med svaga vindar inför den tredje sträckan.

– Fartyget är ett gammalt handelsfartyg, tungt och på ett sätt klumpigt i formen som kräver mycket vind. Men är vädret föränderligt, så är det positivt för oss eftersom vi är snabba på att byta strategier.

Briggen Tre Kronor af Stockholm

Tre Kronor byggdes mellan åren 1997 och 2008 på Skeppsholmen i Stockholm och seglar nu som en ambassadör för Östersjön och Hållbara Hav. Hon rör sig över hela Östersjön och seglar med både vuxna och ungdomar.

Varje år seglar fartyget med elever från Marina Läroverket som gör sin praktik ombord där de får lära sig hur man seglar en brigg samtidigt som de får lära sig mer om hur Östersjön fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.