Tre män från Rissnenätverket döms till fängelse av Solna tingsrätt. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tre män från ”Rissnenätverket” döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Tre män från det så kallade Rissnenätverket döms i dag av Solna tingsrätt till fängelse för förberedelse till mord och grova vapenbrott. Även det här åtalet grundas till stor del på bevis från Enchrochat, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

En 34 årig man döms till sju års fängelse för två fall av förberedelse till mord och medhjälp till grovt vapenbrott. Tidigare i veckan dömdes samma man av Södertörns tingsrätt för inblandning i brott i det stora målet mot Vårbynätverket, där 28 personer dömdes.

– Detta är brott som polis och åklagare kommit på spåren till stor del tack vare så kallad Encrobevisning, säger rådmannen Örjan Härneskog.

En 22 årig man döms till sex och ett halvt års fängelse för två fall av förberedelse till mord, grovt vapenbrott och medhjälp till grovt vapenbrott.

En 21 årig man döms till fem års fängelse även han för två fall av förberedelse till mord och medhjälp till grovt vapenbrott.

Stockholmskriminella planerade brott i andra områden

Även två män från Borås döms till fängelse, en 30 åring till två och ett halvt års fängelse för anstiftan av grovt vapenbrott och en 26 åring till sex års fängelse för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

– Domen visar också att personer med en kriminell livsstil från Stockholmsområdet ställt sina resurser till förfogande för att begå eller underlätta för andra att begå allvarliga våldsbrott ute i landet, i det här fallet i Borås, Solna och i Uppsala, säger rådmannen Stefan Lättman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer