Tre män smugglade in 42 kilo knark

Uppdaterad
Publicerad

Tre män som tros vara kurirer åtalades på torsdagen misstänkta för att i januari ha smugglat in 42 kilo metamfetamin till Sverige.

Vid en tullkontroll i Frihamnen i Stockholm den 21 januari stoppades en bil från Litauen. Under bilens ena framskärm hittades 10,8 kilo metamfetamin och föraren greps.

Dagen därpå stoppade tullen två litauiska män strax norr om Svinesund vid gränsen till Norge. I bilens bensintank låg drygt 30 kilo metamfetamin gömt. Samma bil hade tidigare samma dag stoppats och kontrollerats på en annan plats men tullen hittade då ingen narkotika.

Samtliga nekar

Föraren och hans passagerare greps och åtalas nu tillsammans med deras landsman för den illegala införseln och hanteringen av narkotikan.

Förpackningarna på de två partierna av narkotikan var identiska och därför tror tullen att de kom från samma leverantör i Litauen. Samtliga åtalade nekar.

-De misstänkta männen säger att de var på väg till Norge, men hävdar att de inte visste att det fanns knark i bilen, säger åklagare Leif Görts.

Tullen vet inte vilka som var mottagare av partierna i Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.