Kulturhuset vid Sergels torg i Stockholm. Foto: Marcus Ericsson / TT

Tre personer misstänks för hets mot folkgrupp

Publicerad

Tre personer misstänks för hets mot folkgrupp efter att de klättrat upp på Kulturhusets tak och släppt ner en banderoll med budskap över fasaden.

Det var den 27 september som tre män från en nazistisk organisation klättrade upp på Kulturhusets tak och släppte ner en banderoll med ett budskap och organisationens logga. Männen greps men släpptes efter förhör och är nu misstänkta för flera brott.

– De är misstänkta för olaga intrång, olaga affischering, våldsamt motstånd, främjande av flykt och när det kommer till banderollens budskap – hets mot folkgrupp, säger Lars Byström Stockholmspolisens presstalesperson.

Enligt polisen pågår en förundersökning men inget åtal är väckt i ärendet.

”Självklart kikar vi på motiv”

När händelsen skedde hade Kulturhuset under tid gjort reklam för sin kommande utställning Witnesses där överlevande från förintelsen berättar sin historia. Men polisen vill inte kommentera om de ser något samband med utställningen. 

– Det är alltid svårt att säga om det finns något samband men självklart så kikar vi vad det kan finnas för motiv runt en sådan här händelse, säger Lars Byström.

Vill inte kommentera säkerheten

Om det är ökad säkerhet på Kulturhuset så länge utställningen pågår vill polisen inte kommentera.

– Säkerheten och vidtagna åtgärder är inget som vi brukar kommentera, säger Lars Byström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.