Foto: SVT

Tre släppta i skolhärva

Uppdaterad
Publicerad

Tre av de fem häktade styrelsemedlemmarna i skolkoncernen Al-Azharskolan, som driver en skola i Vällingby, har försatts på fri fot. Misstankarna gällande bland annat trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott kvarstår.

I november häktades fem ledamöter i den muslimska friskolekoncernen Al-Azhars ägarstiftelse. De misstänks ha överfört nio miljoner kronor från stiftelsen och en miljon kronor från ett dotterbolag till tre utomstående bolag som kontrolleras av en av styrelsemedlemmarna, enligt åklagaren. Något som misstänks strida mot stiftelselagen. Dotterbolaget driver gymnasiekoncernen International IT College, som har skolor i Stockholm och Göteborg.

Tre av de fem häktade har nu släppts då risken att de på fri fot ska ska kunna försvåra utredningen har minskat, enligt åklagaren.

– Vi har gått igenom utredningsmaterial och de misstänkta har hörts flera gånger vardera. Så risken för att utredningen försvåras om de är på fri fot, har sjunkit, säger Lisa Hermanrud, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Brottsanmälan inkom under 2018 till myndigheten och misstankarna rör brott som kan ha pågått under flera år, enligt åklagaren. De misstänkta nekar till brottsanklagelserna.

Två fortfarande häktade

Två av styrelsemedlemmarna är fortfarande häktade då det enligt åklagaren fortfarande föreligger risk för att de på fri fot skulle försvåra utredningen, fly eller undandrar sig lagföring.

Stockholms tingsrätt har beslutat om kvarstad på tio miljoner kronor för en av de häktade, en affärsman. Han kontrollerar de tre bolagen dit pengarna överförts. Ett av bolagen är ett valutaväxlingsföretag – med planer på att starta Sveriges första islamiska bank, enligt SVD. Företaget fick avslag av Finansinspektionen 2016 bland annat för att det saknades kapital. Men planerna har fortsatt, enligt tidningen.

– Han förnekar brott och menar har inte gjort något olagligt. Det är det enda jag kan säga i nuläget på grund av förundersökningssekretessen, säger Max Ahlgren, affärsmannens advokat.

Aktiva i moskébygge

SVT har tidigare rapporterat att tre av de misstänkta varit aktiva i Rinkebymoskéns insamlingsstiftelse och att personerna inte får sitta kvar på sina positioner under utredningen. Två av dem är fortfarande häktade, varav en är affärsmannen, men den tredje har släppts från häktet även om misstankarna alltså kvarstår.

– Min klient har hela tiden förnekat brott. Han är så klart lättad att komma hem till sin familj men för en person som jobbat ideellt i stora delar av sitt liv och haft ett stort förtroende för arbetet han utfört, så återstår det att få upprättelse, även om misstankarna mot honom läggs ned, säger mannens advokat Viktor Carlberg på advokatfiman Två Lejon KB.

Men det har ju tidigare rapporterats att stiftelsen överfört pengar till andra bolag för att kunna starta en islamisk bank?

– Det råder förundersökningssekretess så jag kan inte säga mycket. Men åklagaren får väl informera om vilket konkret handlande varje person anses ha utfört. När det sker anser jag att det kommer bli klargjort att min klient inte på något sätt agerat brottsligt. 

När misstankarna om ekobrotten blev kända valde byggföretaget NCC att avbryta samarbetet med insamlingsstiftelsen. Projektet var under utredning och tanken var att NCC skulle bygga moskén för runt 100 miljoner kronor vid Rinkeby allé. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.