Servitören Stella Esbjörnsson, eventansvarige Toby Johnsson och servitören Lineh Kadhodaei på Monkybar, om att krogar, pubar eller restauranger inte får servera alkohol efter klockan 22, och måste stänga senast 22.30. Foto: Jonas Ekströmmer, TT

Trots alkoholstopp fortsatte festandet på krogen

Uppdaterad
Publicerad

Alkoholstoppet tvingade krogar att stänga klockan 22.30. Men nattlivet i Stockholm tog inte slut för det.

”Vi kan inte skriva fram lagar om allt”, säger socialminister Lena Hallengren (S) och framhåller att det inte är läge för fest.

Det är livat på Sveavägen i Stockholm. Ute på gatan delas det cigaretter samtidigt som efterfesterna styrs upp.

– Folk slutar inte festa bara för att krogen stänger, konstaterar kroggästen Filip Monteza i vimlet utanför.

Serverar folköl

Minst tre Stockholmskrogar planerar att utnyttja möjligheten att först stänga vid klockan 22.30 för att öppna på nytt kort därpå, antingen helt utan alkoholservering eller med folköl som alternativ.

– Hela branschen är dödsdömd utan stödpengar. Vi måste göra det vi kan för att överleva, säger eventansvarig Toby Johanson.

– Det här förbudet skapar mer problem, nu ska alla ska ta sig hem samtidigt. Ur smittsynpunkt är det nog värre på efterfesterna, tillägger servitören Lineh Kadkhodaei.

Lugnt på stan

-Det har varit förhållandevis lugnt i hela region Stockholm under natten. Det har varit en normal fredagskväll men med lite mindre att göra, säger Ola Österling, presstalesperson vid polisen i region Stockholm.

Under fredagskvällen var 16 inspektörer från tillståndsenheten i Stockholm stad ute. De gick från krog till krog för att informera och försäkra sig om att alkoholförbudet följdes.

– Det har varit väldigt lugnt och tomt på de flesta ställena. Många krögare är så klart väldigt uppgivna. Men de är väl insatta i föreskrifterna, säger Carina Cutlip, enhetschef för tillståndsenheten.

Hon håller inte med beskrivningen att krogarna utnyttjar ett kryphål i regelverket för att fortsätta hålla öppet utan alkoholservering.

– Det är en fullt legal möjlighet, och det står redan om det i själva förordningen att det finns möjlighet att öppna igen, så jag tycker inte att det är något kryphål. Det var bara frågan hur länge man då skulle ha det stängt efter utrymning, säger Cutlip.

Även om alkoholförbudet har följts till punkt och pricka efter 22, ser det sämre ut med trängseln just på Sveavägen.

– Både vi och polisen har gjort anmärkningar som kommer att följas upp, säger Cutlip.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.