Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förra året fick 42 läkare indragna legitimationer. Patienter som SVT varit i kontakt med anser att det är alldeles för få. Foto: Cleis Nordfjell/TT

Trots återkommande disciplinstraff – läkare får behålla legitimationer

Publicerad

Bristande journalföring och upprepade överförskrivningar av narkotikaklassade mediciner räcker inte alltid för att läkare ska bli av med legitimationen. Nu svarar Ivo på kritiken att relativt få läkarlegitimationer återkallas, trots att allvarliga fel begåtts.

I Sverige finns det 40 100 yrkesverksamma läkare. Förra året blev 42 läkare av med sin legitimation.

– Tillsynsmyndigheten är till för att gagna patientsäkerheten, men det finns också en rättsäkerhetsaspekt för att läkarna ska bli rätt bedömda, säger Birgit Rengren Borgersen som är enhetschef på Ivo.

HSAN prövar läkares lämplighet

Inspektionen för vård- och omsorg, Ivo, är den tillsynsmyndighet som ger direktiv till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, att pröva enskilda läkares lämplighet.

I videon ovan får enhetschefen på Ivo utveckla vad som krävs för att läkare ska få indragna legitimationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.