Trots insatser – få kvinnor i taxibranschen

Uppdaterad
Publicerad

Andelen kvinnliga taxi chaufförer i Stockholm är bara mellan tre och fyra procent. Enligt förarna själva beror det på riskerna med att köra taxi.

Taxiförare kan både vara unga och äldre. Men de är nästan alltid män. Karin Holmström som varit taxiförare sedan mitten på 90-talet är dock ett av undantagen.

– Att det är så få kvinnor är som jag ser det tradition och okunskap kring vad man gör i det här yrket, säger hon.

Andelen kvinnliga taxiförare är lägre i Stockholm än i övriga landet och en rundringning till de stora taxibolagen visar att det idag bara är mellan tre till fyra procent av taxiförarna som är kvinnor i Stockholm.

– En del säger, är du inte rädd? Jag vet såklart vad de vill att jag ska säga. Att jag är rädd för kunderna. Men det är klart att jag inte är, säger Karin Holmström.

Förarna framhåller riskerna

Men just riskerna med yrket är det som de taxichaufförerna som vi pratat med framhåller som främsta orsak till den ojämlika könsfördelningen.

– Jag tror att det handlar om riskerna. Det finns risker men inte under dagtid som jag ser det. Jag har själv varit utsatt för tre övergrepp på tre år, säger Björn Hjelm som kör taxi i Stockholm.

Samtidigt visar statistik att siffran för antalet rån mot taxibilar är den lägsta på 25 år, bland annat tack vare minskad kontanthantering.

Locka kvinnor till yrket

Förutom att öka säkerheten med hjälp av kameror i bilarna och larmsystem så arbetar taxibolagen även aktivt med att försöka locka kvinnliga förare.

– Vi har rekryteringsmässor, vi har kampanjer och sen har vi de kvinnliga förarna som är reklampelare i samhället, säger Taxi Stockholms vd Lars Strömberg.

– Vi måste hitta nya lösningar och bli bättre på att få ut vårt budskap. Vi vill ha både män och kvinnor men också de som är över 65 år. Vi vill spegla hela samhället för jag tror kunderna uppskattar det, fortsätter Lars Strömberg.

Bemötandet nyckeln

Männen talar om riskerna i yrket, Karin Holmström har under sina tjugo år i taxibilen aldrig varit med om någon incident och tror att det handlar om hennes bemötande av kunderna.

– Det var en kille som var väldigt kaxig innan han klev in i bilen. När jag trevligt hälsade på honom förändrades han helt och hållet. Efter det hade vi ett trevligt samtal, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.