Lena Ölander, nattvandrare och ordförande för föreningen Trygga Sätra är djupt besviken över att lokalerna måste stängas.

Trygga Sätra: Vad ska vi nu göra med alla ungdomar?

Publicerad

Lena Ölander, nattvandrare och ordförande för Trygga Sätra är djupt besviken på hur frågan om lokalen har hanterats. Hon förstår att SL tänker på säkerhetsfrågan, men det är ungdomarna som kommer i kläm menar hon.

Eldsjälen Lena Ölander har i decennier kämpat för att ungdomar i Sätra ska få en egen lokal. Hon är nattvandrare och känner många familjer och barn i området. Tillsammans med andra engagerade startade hon föreningen Trygga Sätra och en ny möteplats för ungdomar och de boende, i en lagerlokal bakom Sätra centrum.

– Hela Sverige pratar om att ungdomar stökar – man klagar på haschlukten i centrum, kriminalitet och ungdomsgäng. Nu har vi lyckats få ner stöket och vi börjar nå fram till dessa ungdomar, och så kommer det här beskedet. Det är så man tappar lusten, säger Lena Ölander.

Känner sig överkörda

Lena Ölander menar att fler från lokalsamhället och politiker bör visa stöd för eldsjälar när de lyckas med ett projekt.

– Vi har tjatat i flera år om lokaler och aktiva ungdomsverksamheter, men det har ignorerats och nu sitter vi här med problemen i knät. Vi ordnade mot alla odds en lokal och nu stängs den ned också. Vi känner oss överkörda.

I torsdagskväll hölls nämndmöte i Skärholmen. Lena Ölander, flera ungdomar, och centrumägarna närvarade för att uttrycka sin frustration. Men politikerna meddelade att de inte kan lägga sig i tvisten mellan centrumägarna och SL.

”Vi skickar ut ungdomar till gatan igen”

Däremot ska politikerna försöka förbättra samarbetet och samverkan i Sätra.

– Jag är kritisk till deras engagemang. Nästa vecka skulle vi ha Jobbtorget på besök och vi skulle ge stöd till fler ungdomar. Men nu vet jag inte vad jag ska hitta på. Det blir att vi skickar ut ungdomar till gatan igen, säger Lena Ölander.

Kan du förstå att SL är oroliga över säkerheten?

– Absolut, men det är mycket märkligt att de inte ska ha vetat om det här. Låt oss vara kvar tills nya lokaler kommer upp.

Centrumägarna har också ett ansvar i detta?

Ja, självklart och om det bryter mot kontraktet på något sätt så ska vi inte vara där. Nu ska vi få nya lokaler om två månader av centrumägarna men vad ska jag göra med alla ungdomar till dess?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.