Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Över 900 olika formgivna möbler finns i samlingen där över 300 designers är representerade, säger Lars Bülow. Foto: Tommy Bergman/SVT

Tuffa tider för museer – Möbeldesignmuseet tvingas lägga ner

Uppdaterad
Publicerad

Samlarna, arkitekterna och formgivarna Kerstin Sandin Bülow och Lars Bülow driver sedan fem år ett möbel och design-museum i Frihamnen i Stockholm. Deras samling är ett personligt urval möbler, som är skapade av cirka 300 framstående nordiska och internationella formgivare från 1800-talet fram till i dag. Nu stänger det fysiska museet.

– Det är framförallt lokalkostnaderna som knäcker oss och vår verksamhet, säger Lars Bülow.

Makarna har framförallt finansierat museet med egna pengar, men har också fått ekonomiskt stöd bland annat från Stockholms stad och Kulturrådet. Men med bara 25 procent stöd från externa finansiärer går det inte längre att driva museet menar Lars Bülow.

Efter fem år väljer alltså Kerstin Sandin Bülow och Lars Bülow att pausa den fysiska utställningen och lämnar utställningslokalen. Samlingen kommer att magasineras – men föremål och möbler kommer att kunna ses digitalt istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.