Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag räknar med att det blir ett tufft år, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman. Foto: SVT

Tufft år väntar ekonomiskt för stockholmarna

Uppdaterad
Publicerad

Många stockholmare vittnar om att de har det allt tuffare ekonomiskt med den höga inflationen och höjda räntor. Och det kan dröja innan det ljusnar.

– Vi tror att inflationen kommer att toppa under 2023 men det betyder inte att priserna blir lägre, bara att de inte kommer öka lika mycket som de gjort hittills, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman.

Höjda matpriser och sällan skådade nivåer på elräkningarna – många stockholmare har det tufft ekonomiskt just nu, vilket syntes i SVT Stockholms chatt under tisdagen.

Och de som har bolån, vilket väldigt många i Stockholms län har, får räkna med att räntan kommer att stiga. Handelsbanken, som presenterade sin konjunkturprognos på onsdagen, tror att Riksbanken kommer höja styrräntan i februari och april så att den landar på 3,25 procent. Det innebär bolåneräntor på runt 4,5 procent eller mer.

– Hushållens boendeutgifter stiger väldigt snabbt. Om man ser på andelen av hushållens inkomster som nu går till att betala boendet så är det en markant uppgång. Det betyder att man får mindre pengar att lägga på annat, säger Christina Nyman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.