Hör regionpolitikern Malin Fijen Pacsay (MP) om varför de minskade utsläppen inte räcker. Foto: SVT Grafik

Tufft för Stockholms län att nå klimatmålen

Uppdaterad
Publicerad

Utsläppen av växthusgaser minskar i länet, men det går långsamt. Enligt Region Stockholm behövs nu krafttag för att nå klimatmålen.

– Det är oerhört oroväckande, vi måste ställa om mycket, mycket fortare, säger Malin Fijen Pacsay (MP), ordförande i klimatberedningen i Region Stockholm.

Enligt klimatmålen ska nettoutsläppen av koldioxid i Stockholms län ligga på noll om 25 år. Men det går trögt att få ner utsläppen. Mellan 2016 och 2018 minskade utsläppen av koldioxidekvivalenter knappast alls i länet, och om inte takten ökar kommer klimatmålen inte att nås.

”Med tanke på utvecklingen krävs kraftfulla åtgärder för att minska utsläppen från främst transportsektorn”, står det bland annat i en ny analys från regionen. Transportsektorn står nämligen för runt 50 procent av utsläppen i regionen, medan byggsektorn står för 40 procent.

– Elektrifieringen av transporterna är en viktig del för att få ner utsläppen. När det gäller byggsektorn har vi en stor bit kvar när det gäller materialen vi använder när vi bygger, vi behöver använda mer trä, säger Malin Fijen Pacsay (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.