Hör Stockholm Exergi och stadens miljö- och klimatborgarråd, Katarina Luhr (MP), berätta om beslutet och hur elbehovet ska försörjas. Foto: SVT

Värtaverkets sista kolpanna stängs tidigare än planerat

Uppdaterad
Publicerad

I dag fattade Stockholm Exergis styrelse beslut om att stänga den sista kolpannan vid Värtaverket tidigare än planerat. Istället för att kolet fasas ut 2022 kommer det ske redan efter vintern.

Kolpannan i Värtaverket är Stockholms enskilt största källa av fossila utsläpp, och Sveriges åttonde största utsläppskälla av koldioxid.

Nu stänger den vid årsskiftet istället för att fasas ut fram till 2022 som tidigare var beslutat.

– Det här har varit en jätteviktig del av vår strategi att gå mot att vara helt resurs- och klimatneutrala i vår fjärrvärmeproduktion i Stockholm, säger Per Ytterberg, chef för affärsutveckling på Stockholm Exergi, till SVT Stockholm.

2019 förändrades skattebestämmelser för användning av fossila bränslen i kraftvärmeanläggningar, vilket har gett kraftigt ökade kostnader för att använda kolpannan. Även detta har påverkat beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.