Gömt i säckarna fann Tullverket kokain för 67 miljoner. Foto: Tullverket

Tullen hittade 18,7 kilo kokain – gömdes i kolpulver

Publicerad

Tullen i Frihamnen upptäckte över 18 kilo kokain som gömts i säckar av kolpulver. Smuggelmetoden är ovanlig och nu är två nederländska medborgare åtalade för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Det var den 1 februari ifjol som Tullverket slog till mot ett fartyg i Frihamnen. I lasten, som kom från Colombia, fanns 27 ton antracitkol fördelat på 500 säckar.  I sex av säckarna hade smugglarna blandat ner 18,7 kilo kokain, motsvarande drygt 67 miljoner kronor på gatan.

– Det här är inget vanligt smuggelsätt i Sverige. Nere på kontinenten har det blivit allt vanligare och det var kollegor i Tyskland som uppmärksammade oss på just den här kolfrakten, säger Kristian Johansson, biträdande enhetschef på Tullkriminalen i Stockholm.

Fick vänta i månader på gripandet

Efter att Tullverket tagit kokainet i beslag fick de vänta ut mottagaren av lasten, ett företag skrivet i Västerbotten. Eftersom företaget inte hade alla tillstånd klara var det inte förrän i slutet av mars som firmatecknaren kunde gripas och häktas.

Mannen, som är nederländsk medborgare, misstänks för att ha importerat containern i samråd med en annan nederländsk medborgare som häktades i juni.

De står nu åtalade för synnerligen grov narkotikasmuggling. Båda nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.