Värtahamnen är Sveriges största passagerarhamn. Arkivbild. Foto: Stockholms hamnar/Per-Erik Adamsson

Tullverket får rätt till tuffare kameraövervakning

Publicerad

Förvaltningsrätten ger Tullverket rätt att lagra bilder från kameraövervakningen i Värtahamnen i en databas.

Värtahamnen är Sveriges största passagerarhamn med omfattande färjetrafik till Finland, Estland och Lettland. Som tidningen Mitti var först med att berätta var Tullverket och Datainspektionen överens om att kamerabevakning skulle få ske i hamnen. Man har dock haft olika åsikter kring vilken teknik som ska användas.

Tullverket vill kunna läsa av och analysera passerande fordons registreringsskyltar i en central server och inte direkt i kamerorna. Datainspektionen bestämde däremot att avläsning och analys av registreringsskyltarna skulle ske direkt i kamerorna. 

Tullverket får rätt

Tullverket överklagade Datainspektionens beslut och förvaltningsrätten fick i uppgift att bestämma hur bilderna från övervakningskamerorna skulle lagras. 

– Förvaltningsrätten har bedömt att de överklagade besluten ska gälla utan de aktuella villkoren och att avläsning, beskärning och analys av registreringsskyltar därför inte måste ske direkt i kamerorna, säger rådman Mats Mossfeldt på Förvaltningsrätten i Stockholm. 

Inte en privat plats

I mål om kamerabevakning ska förvaltningsrätten göra en avvägning mellan den enskildes integritet och intresset för att bevaka en viss plats.

Förvaltningsrätten menar att Värtahamnen inte är av privat karaktär utan att intresset att bevaka hamnen i brottsförebyggande och brottsbekämpande syfte väger tyngre än enskild personers integritet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer