Lugnt på anstalt i Botkyrka efter tumult

Uppdaterad
Publicerad

Det rådde under kvällen upprörd stämning på Asptunaanstalten i Botkyrka söder om Stockholm. Tidigare under dagen hade de intagna på den öppna anstalten fått besked om att permissioner och besök ställs in med anledning av risken för spridning av coronaviruset.

En källa beskrev det hela som ett upplopp för Expressen, som var först att rapportera om det.

– Det har inte varit någon vidare tumult. Av 90 intagna är det fem, sex stycken som visat sitt missnöje. Jag har varit med i över 20 år och det här var väldigt lugnt, säger Mohamed Gulied, anstaltschef, till SVT Nyheter.

Stämmer rapporterna om skadegörelse?

– Det gällde bara en telefon, jag känner inte riktigt igen mig i beskrivningarna i media.

”Dialog och bemötande”

Gulied säger att anstalten nu jobbar vidare med att informera och stötta internerna.

– Det är betungande att inte få träffa sina anhöriga, vilket vi förstår. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer av omtanke om personal och klienter, och många känner att det är skönt, en trygghetsfaktor. Vi jobbar med bemötande och dialog, och i morgon kommer vi ha tolkar på plats så att de som inte behärskar svenska också får rätt information.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer