En stillbild från ett av flera filmklipp från händelsen. Foto: Privat

Gravid kvinna till sjukhus – efter att ha avvisats från tåg

Uppdaterad
Publicerad

En gravid kvinna har förts till sjukhus efter att ha avvisats från tunnelbanan vid Hötorgets tunnelbanestation i Stockholm på torsdagskvällen. Tumult uppstod efter att kvinnan inte kunnat visa upp en giltig biljett på tåget. Anmälningar om både våldsamt motstånd och om tjänstefel har upprättats.

– Uppenbarligen har det inte blivit rätt hela vägen här, säger Henrik Palmér, presskontakt på SL.

Vid 20:09 larmade vaktbolaget polisen efter att tumult uppstått vid Hötorgets tunnelbanestation. Enligt SL saknade kvinnan giltig biljett och skulle då avvisas från tåget.

– Kvinnan har inte kunnat visa upp biljett och har fått en tilläggsavgift utskriven. I samband med det har hon blivit väldigt arg och gjort våldsamt motstånd mot vakterna, säger Henrik Palmér, presskontakt på SL.

Han fortsätter:

– Ordningsvakterna ber henne då avvisas från platsen. Enligt de redovisningar vi har så har det uppstått tumult, kvinnan har av någon anledning fallit och blivit skadad på något sätt.

”Dottern grät och skrek”

På videoklipp från händelsen syns att kvinnan är gravid. I videoklippen syns också hur flera personer går fram till ordningsvakterna och ber dem släppa kvinnan medan hon förs ut ur tåget. Enligt ögonvittnet Samuel Granholm hade kvinnan med sig en liten flicka.

– Hennes dotter togs åt sidan och grät och skrek efter sin mamma. Fyra vakter släpade kvinnan som hade blivit nedtryckt till marken och hon ropade att hon hade ont, säger han.

Har upprättats anmälningar

Polisen har varit på plats och pratat med ögonvittnen på tunnelbanestationen. Både kvinnan och ordningsvakterna har polisanmälts efter händelsen.

– Det har upprättats anmälningar om våldsamt motstånd och tjänstefel, säger Kjell Lindgren, presstalesperson på polisen.

Polisen arbetar vidare med att se över filmer från händelsen. Ännu har ingen delgivits misstanke om brott.

– De kommer naturligtvis kallas till förhör, och i samband med det kommer de eventuellt tillges misstanke om brott, säger Kjell Lindgren.

Polisen har i nuläget inga uppgifter om hur den gravida kvinnan mår.

SL: Uppenbarligen inte blivit rätt

Enligt Henrik Palmér på SL:s presstjänst ser det ut som att allt inte har gått rätt till vid avvisandet.

– Jag har förstått det som att det finns många mobilfilmer upplagda på det här som antyder att ordningsvakterna gått för hårt fram. Tyvärr är det i de här situationerna svårt att göra rimliga bedömningar. Det blir pressat. Uppenbarligen har det inte blivit rätt hela vägen här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.