Foto: TT

Tung delårsrapport från Swedavia: ”Återhämtningen har stannat av”

Uppdaterad
Publicerad

Swedavia delårsrapport präglas av coronapandemins tydliga påverkan på flygresandet. Under årets första nio månader har Swedavia minskat sin omsättning med 56 procent jämfört med föregående år, och nu kräver bolaget svar från regeringen om framtiden för Bromma flygplats.

Bromma flygplats tappade cirka 1,3 miljoner resenärer från mars till september i år. Swedavia fortsätter att understryka i sin delårsrapport hur det inte är ”affärsmässigt motiverat” att driva Bromma flygplats vidare. Under andra och tredje kvartalet i år har antalet resenärer minskat med i genomsnitt runt 90 procent på Sveriges flygplatser totalt.

– Under tredje kvartalets inledning såg vi en viss återhämtning av efterfrågan, men den har tyvärr stannat av och antalet resenärer är fortsatt kvar på historiskt låga nivåer, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

Swedavia har korttidspermitterat 2 300 anställda och varslat upp till 800 medarbetare för att klara de ekonomiska utmaningarna. Minskningen av bolagets omsättning motsvarar runt 3,5 miljarder kronor. Den 14 oktober beslutade riksdagen att ge Swedavia 2,5 miljarder kronor i kapitaltillskott.

Vill lägga ner Bromma flygplats

 Swedavia kräver i sin delårsrapport att ett besked om Brommas framtid kommer så snart som möjligt. Bolaget lämnade i mitten av september över en konsekvensanalys om framtiden för Bromma flygplats till näringdepartementet. Rapporten har dock inte varit offentlig i sin helhet på grund av affärssekretess, något som har väckt kritik inom politiken. Men frågan ligger nu på regeringens bord.

Vid en förtida stängning bedömer Swedavia att trafiken på Bromma flygplats på kort sikt kan inrymmas på Arlanda utan att det behöver byggas ut. På längre sikt ser man att Arlandas kapacitet behöver utökas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.