Förlängningen av tunnelbanans blå linje innebär sex nya stationer. Foto: Sweco

Viktig milstolpe för Blå linje till Nacka, Södermalm och Söderort

Publicerad

Järnvägsplanen, som beskriver var och vad som skall byggas och vilken påverkan den nya tunnelbanan kommer att ha på miljön, är nu på väg till Trafikverket som skall fastställa den.

– Det är en skön känsla och en viktig milstolpe att vi nu skickar in järnvägsplanen. Det är ett omfattande arbete som ligger bakom den här planen, ett arbete som har engagerat alla inom avdelningen de senaste fyra åren, säger Martin Hellgren, avdelningschef på Stockholms läns landsting.

Fyra år lång process

Arbetet med att planera för en utbyggd tunnelbana till Nacka, Södermalm och Söderort drog igång redan 2014. Det har varit en övergripande utredning av spårsträckning och placering av de framtida stationerna. Inlämningen av järnvägsplanen till Trafikverket är det sista steget i den fyra år långa processen.

Blå linjens framtida stationer

Visa

Stationer: Nya stationer vid Sofia, Hammarby kanal, Sickla, Järla och Nacka. Globens och Enskede gårds stationer ersätts av nya stationen Slakthusområdet. Vid Gullmarsplan byggs en ny plattform under den befintliga.

Spårlängd: 11 km

Planerad byggstart: 2019

Planerad byggtid: 7-8 år

Restider
Nacka – Kungsträdgården
: cirka 10,5 minuter

Nacka – Sofia: cirka 8 minuter

Sockenplan–T-Centralen: cirka 10 minuter

Källa: Stockholms läns landsting

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer