Tunnelbanevakten Jeanette Höglund: Det är misär för de hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

I dokumentärserien ”36 dagar på gatan” lever SVT-journalisten Christoffer Hjalmarsson på gatan och träffar andra som gör det. Totalt saknar 33 000 personer någonstans att bo i Sverige och enligt tunnelbanevakten Jeanette Höglund blir det värre och värre.

33 000 personer i Sverige har ingenstans att bo, i Stockholm är det närmare 2 500 personer. Det innebär att det blivit fler hemlösa, jämfört med den förra mätningen. Tunnelbanevakten Jeanette Höglund, som är känd från programmet ”Tunnelbanan”, medverkade i Aktuellt.

– Jag ser allt fler hemlösa och det blir värre och värre. Det är misär för dem. De saknar mat för dagen och tak över huvudet.

36 dagar på gatan

Varför är det nästan 2 500 personer i Stockholm som är hemlösa, trots åtgärder som politiker satt in?

– Jag tror att det handlar om att det är svårt att bryta missbruk, skuldsättning och vi har ibland svårigheter att ta hand om psykiskt sjuka, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholms stadshus.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

36 dagar på gatan

Mer i ämnet